Yeryüzündeki fiziki ve beşeri,unsurlara ait verilerin toplanması,depolanması ve analiz edilmesini sağlar. Toplanan bilgiler bilgisayar ortamında sayısal veri olarak kaydedilip görsel verilere dönüştürülür.
Coğrafi bilgi sistemleri,teknolojinin birçok dalının bir araya gelerek coğrafi veri üreten kurum ve kuruluşlara ,veri üzerinde tasarım ve analiz imkanı sağlayan bir yapıdır. Verinin şekillendirilip anlamlı hale gelmesiyle kurum ve kuruluşlar,coğrafi verilerle de artık stratejik planlarını rahatça yapabilecek hale gelmektedir.
CBS bir program ismi değil, metotodolojisi doğrultusunda oluşturulmuş, programlar, araçlar teknolojiler bütünüdür.Geniş bir yelpazede kullanılabilir olması , Coğrafya Bilgi Sistemlerinin metodolojisi kullanan bir çok CBS yazılımının üretilmesine ve kullanılabilir olmasına zemin hazırlamıştır. Çünkü farklı bilim dalları ve meslek grupları CBS metodojisi kullanarak kendi ihtiyaçlarına cevap verecek yazılımlar oluşturmuşlardır.
CBS, akademisyenlere göre yer-referanslı bilgi sistemlerinin tamamını içeren ve bunları irdeleyen bilimsel bir kavram; uygulayıcılara göre harita bilgilerini elektronik ortamda sunabilen bilgisayar tabanlı bir araç; idarecilere göre de kurumsal organizasyonlara destek veren bir veri tabanı yönetim sistemidir.
Coğrafi Bilgi Sistemlerinin Kullanım Alanları ve Avantajları